Minrebroederstraat 21, 3512 GS Utrecht  Open vrijdag 14.00-17.00 u en zaterdag 11.00-17.00 u

Bezoek de Willibrordkerk

De Willibrordkerk ligt in het historische stadscentrum van Utrecht. De kerk is het rijkst gedecoreerde kerkgebouw van Nederland en heeft een bewogen geschiedenis.

De toegang is vrij. Uw bijdrage in de collectebus is echter zeer welkom en wordt gebruikt voor het onderhoud van het monument.

De gidsen in de kerk kunnen u het een en ander vertellen over de (kunsthistorische) geschiedenis van de kerk.  Bent u hierin geïnteresseerd, dan raden wij u aan een rondleiding aan te vragen van een gespecialiseerde gids. Hiervoor kunt u zich vooraf aanmelden.

Openingstijden gebouw per seizoen

De Willibrordkerk is het gehele jaar voor het publiek geopend op vrijdag van 14.00 – 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 – 17:00 uur.

Tijdens Kerken Kijken Utrecht, van eind juni tot half september, is het gebouw geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 – 17:00 uur.

Rondleidingen

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn de rijke inventarissen uit de meeste neogotische monumenten in Nederland verdwenen. De monumenten werden  verbouwd of afgebroken. Het  interieur van de Willibrordkerk is echter vrijwel gaaf bewaard gebleven en behoort daarmee tot de mooiste neogotische kerken van Nederland.

Wilt u rondgeleid worden door een van onze gidsen? Dat kan. U moet zich vooraf wel aanmelden. De gids neemt contact met u op om een afspraak te maken. Als u speciale wensen heeft, kunt u die aangeven op het formulier of bespreken met de gids.

Tijden
• vrijdag    14:00-17.00 uur
• zaterdag 11:00-17.00 uur

Duur en kosten
• 45 minuten           € 5,50 per persoon
• 60-90 minuten    € 8,00 per persoon
• informatieboekje € 4,00 (bij deelname aan een rondleiding 50% korting)

Rondleidingen buiten de reguliere openingstijden van de kerk gaan door bij deelname van minimaal 4 personen.

Rondleidingen buiten de reguliere openingstijden van de kerk gaan door bij deelname van minimaal 4 personen of bij een bijdrage van minimaal €20,00.

Vraag een rondleiding aan

Rondleiding voor groepen

Wilt u met een groep rondgeleid worden? Dat kan ook. Wij organiseren groepsgrondleidingen van maandag tot en met zaterdag. Ook hiervoor verzoeken wij u zich vooraf aan te melden. De gids neemt van te voren contact met u op. Als u speciale wensen heeft, kunt u die aangeven op het formulier of bespreken met de gids.

Tijden
Van maandag tot en met zaterdag. De tijd kunt u afspreken met de gids.

Duur en kosten
• 45 minuten           € 5,50 per persoon (met een minimum van  € 20,00 per groep)
• 60-90 minuten    € 8,00 per persoon (met een minimum van  € 30,00 per groep)
• informatieboekje € 2,00

Vraag een groepsrondleiding aan

Dagexcursie: gotiek en Neogotiek in Utrecht

Maak kennis met het roemrijke verleden van de Domkerk. Laat u verrassen door de Willibrordkerk, de rijkst gedecoreerde kerk van Nederland. U kunt nu beide combineren in één arrangement, waarin u kennismaakt met deze gotische – en neogotische kerk.

Gotische Domkerk
De monumentale gotische Domkerk op het Domplein in Utrecht was hét centrum van religieuze en politieke macht in de Middeleeuwen. De bouw startte in 1254 en duurde 266 jaar. Al sinds de tijd van Willibrord, circa 700, was het Domplein middelpunt van een rijk religieus leven.  In 1580 ging de kerk over in protestantse handen. De eens zo rijk versierde kerk heeft nu een soberder interieur.

Neogotische Willibrordkerk
Toen na eeuwen in 1853 de Rooms Katholieke hiërarchie weer was hersteld, koos de geestelijkheid voor een stijl uit haar grootse verleden: de (neo)gotiek. De Willibrordkerk is het rijkst gedecoreerde voorbeeld hiervan. De neogotische Utrechtse School werd gedomineerd door drie Duitse kunstenaars die waren geschoold door de afbouw van de gotische Dom in Keulen. Zij waren ervan overtuigd dat elke kerk in de middeleeuwen rijk versierd was. Vandaar dat na de bouw van de Willibrordkerk (1875 -1877) nog 25 jaar lang werd gedecoreerd: kleurige glas-in-loodramen, houtsnijwerk, siersmeedwerk en uitbundig beschilderde wanden en plafonds, alles naar middeleeuws voorbeeld. Hoewel in de negentiende eeuw gebouwd, geeft de Willibrordkerk daardoor een goede indruk van hoe een middeleeuwse kerk er vóór de Reformatie uit kon zien.

Programma dagexcursie
10.30-11.00 uur Ontvangst met koffie in DomCafé
11.00-12.00 uur Rondleiding Domkerk
12.00-13.30 uur Lunch in DomCafé
13.30-14.30 uur Rondleiding Willibrordkerk
14.30-15.30 uur Thee/koffie in Cour van de Willibrordkerk

Data
• 19 november 2015
• 20 november 2015

Op andere dagen mogelijk in overleg met secretariaat@domkerk.nl
Inschrijving kan tot uiterlijk 5 dagen voor de excursie.

Aantal deelnemers
De excursie gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers per excursie is 20.

Kosten
€ 29,50 per persoon

Aanmelden dagexcursie

Kerken Kijken Utrecht

Elk jaar van van eind juni tot en met de tweede zaterdag in september (in 2015 van 26 juni tot en met 12 september) is het Kerken Kijken Utrecht. Tijdens deze periode zijn 12 kerkgebouwen in Utrecht open voor bezichtiging.  Kerken Kijken Utrecht is een cultuurhistorisch project van de Stichting Archeologie en Bouwhistorie van de stad Utrecht (STABU) en trekt jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers.

Ook de Willibrordkerk doet elk jaar mee: de gidsen staan klaar om u alles te vertellen over de architectuur- en cultuurgeschiedenis van deze neogotische kerk.  Tijdens Kerken Kijken Utrecht is de Willibrordkerk geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00-17.00 uur. 

Winter Warme Willibrord

In de kersttijd kunt u genieten van de  Willibrordkerk in kerstsfeer  met een prachtige kerststal en mooie muziek. Dit is de tijd van de Winter Warme Willibrord, van 11 december 2015 tot en met 2 januari 2016. Tijdens de openstelling voor het publiek zijn er inloopconcerten’.  Muziekgezelschappen  en solomusici krijgen de gelegenheid in de Willibrord op te treden met passende (kerst)muziek.

Muziekgezelschappen en solomusici kunnen zich vanaf 1 juli inschrijven voor een optreden. De concerten duren ongeveer 45 minuten.

Bekijk de agenda of Schrijf in voor een optreden

Zondagmiddagconcerten

Elke zondagmiddag, behalve in de zomermaanden,  is er een concert in de Willibrordkerk. De concerten bieden een podium aan organisten, ensembles, koren, studenten van het conservatorium, professionele en semiprofessionele musici.

Soms is een toegangskaartje nodig voor een concert. Meestal zijn de concerten gratis. Dan wordt na afloop een collecte gehouden ter dekking van de kosten van het concert en voor het onderhoud van het gebouw. De concerten op zondag beginnen om 14:00 uur en duren ongeveer een uur.

Bekijk de agenda